Dit wilde je altijd al weten over leesbrillen
Geplaatst op 4 Maart 2024 Geplaatst op 4 Mrt 2024
Ieder mens van 40+ kan moeite krijgen met lezen op korte afstand. De ooglens wordt minder elastisch en kan daardoor niet meer goed scherpstellen voor dichtbij.
Dit is een verouderingsproces waar niemand aan ontkomt. In- en uitzoomen en scherpstellen wordt lastiger. Een leesbril biedt hiervoor de juiste oplossing.
Wanneer heb je een leesbril nodig?
Merk je dat de letters onscherp worden na een tijdje lezen of krijg je vermoeide ogen en/of hoofdpijn? Wordt het steeds lastiger om in schemerlicht te lezen? Dit kunnen signalen zijn dat je een leesbril nodig hebt. Om dit zeker te weten kun je je ogen laten controleren door een opticien of optometrist.
Welke sterkte heb ik nodig?
Een leesbril heeft een maximale sterkte van +6 dioptrie. Dioptrie betekent: de lichtbrekende kracht van een lens. Niet alle merken leesbrillen gaan tot +6; vaak stoppen ze bij +4. Bij mijnleesbril.nl vind je echter ook de merken met hogere sterktes, zodat wij vrijwel iedereen die een leesbril nodig heeft, kunnen helpen. Om te weten welke sterkte jij nodig hebt, laat je je ogen testen in een optiekwinkel.
Worden ogen lui van een leesbril?
Nee, dit is een fabeltje. Ogen gaan met het klimmen van je leeftijd achteruit, of je een bril draagt of niet. Veel mensen stellen de aanschaf van een bril zo lang mogelijk uit: dit geeft geen schade aan de ogen, maar ze doen zichzelf wél tekort. Klachten als slechter zien, vermoeide of branderige ogen en zelfs hoofdpijn nemen dan namelijk toe.
Wat moet ik doen als ik bijziend ben?
Als je bijziend bent, heb je een bril nodig voor ver zien (een min-sterkte). Bijziende mensen zetten hun bril vaak juist af wanneer ze iets moeten lezen. Om niet steeds te hoeven switchen tussen wel en geen bril, kan een multifocale bril een goede oplossing zijn. Hierbij heeft het onderste gedeelte van de glazen een andere sterkte.
Is een leesbril hetzelfde als een computerbril?
Nee! Het grote verschil tussen een leesbril en computerbril is de manier van slijpen. Een computerbril is afgesteld op de afstand tot het beeldscherm en het onderste gedeelte is gericht op de leesafstand. Een computerbril is altijd multifocaal, waardoor je ogen makkelijk switchen tussen toetsenbord en beeldscherm. Een beeldschermbril is geschikt voor iedereen die veel achter een computer werkt. Hij heeft een lichte correctie die het de ogen gemakkelijk maakt op het beeldscherm te lezen. De ogen worden daardoor minder snel vermoeid en geïrriteerd.
Hoe vaak moet ik mijn ogen laten meten?
Als je gezonde ogen hebt, dus geen oogziektes of andere ernstige oogafwijkingen, is het voldoende om iedere twee tot drie jaar je ogen laten controleren om je leesbrilsterkte te bepalen. Dat geldt ook als je 40+ bent.