Het is zover: u overweegt om uw eerste leesbril aan te schaffen. Help! Waar moet u rekening mee houden, wanneer is het juiste moment? Gaan uw ogen steeds verder achteruit? Had u dit kunnen voorkomen? En hoe zit het precies met ontspiegelde glazen?

Om maar gelijk met de deur in huis vallen: voor eenieder geldt dat hij of zij vanaf zijn 40e jaar moeite kan krijgen met lezen vanaf korte afstand. De elasticiteit van de ooglens wordt minder, een natuurlijk verouderingsproces. In- en uitzoomen en scherpstellen wordt lastiger, waardoor een leesbril de oplossing biedt. Vanaf 60+ heeft de lens geen vermogen meer om scherp te stellen vanuit dichtbij.

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Merkt u dat de letters onscherp worden na een tijdje lezen of krijgt u vermoeide ogen en/of hoofdpijn? Dan kan dit een signaal zijn op de behoefte aan een leesbril. Om dit zeker te weten kunt u uw ogen laten controleren door een gediplomeerde opticien of optometrist.

Gaan mijn ogen steeds verder achteruit of stopt het bij een bepaalde sterkte?

Er is een maximale sterkte van een leesbril van +3 dioptrie. Dioptrie betekent: de lichtbrekende kracht van een lens. De afstand van het oog tot datgene wat je leest is ongeveer 30 cm. Voor die afstand is de dioptrie nooit hoger dan +3.’

Worden ogen lui van een leesbril?

Nee dit is een fabel. Ogen gaan achteruit, of u nu een bril heeft of niet. Veel mensen stellen de aanschaf van een bril zo lang mogelijk uit, wat geen schade aan de ogen oplevert, maar ze doen zichzelf wel zichtbaar tekort. Klachten als slechter zien, vermoeide of branderige ogen en zelfs hoofdpijn neemt toe.

Wat te doen als ik bijziend ben?

Bij bijziendheid heeft u voor ver zien een bril nodig (min-sterkte). Als bijziende mensen iets moeten lezen, zetten ze juist vaak hun bril af. Om niet steeds te hoeven switchen, kan een multifocale bril een goede oplossing zijn. Hierbij heeft het onderste gedeelte van de glazen een lagere sterkte.

Is een leesbril hetzelfde als een computerbril?

Het grote verschil tussen een leesbril en computerbril is de manier van slijpen. Een computerbril is afgesteld op de afstand tot het beeldscherm en het onderste gedeelte is gericht op de leesafstand. Een computerbril is altijd multifocaal, waardoor switchen van toetsenbord naar beeldscherm makkelijk gaat. Een beeldschermbril geschikt is voor iedereen die veel achter een computer werkt. Met de lichte correctie kunnen de ogen gemakkelijk het beeldscherm aflezen. De ogen worden ontzien, waardoor deze minder snel vermoeid en geïrriteerd raken.

Wat zijn ontspiegelde glazen?

Als u een bril op heeft, kunt u last hebben van invallend licht, bijvoorbeeld van ramen of lampen. Het reflecterende effect nemen ontspiegelde glazen gedeeltelijk weg. Het kijken biedt dus meer comfort.

Hoe vaak moet ik mijn ogen laten meten?

Indien u gezonde ogen heeft, dus geen oogziektes of andere ernstige oogafwijkingen, is een oogcontrole om uw leesbril sterkte te bepalen om de 2 à 3 jaar voldoende. Ook als u 40+ bent.

Bron: samengezond.nl

Interview met Gabriëlle Janssen, optometrist en voorzitter van de Optrometristen Vereniging Nederland.