Voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
Gratis verzending in NL
Niet tevreden, geld terug!
Eenvoudig ruilen of retourneren

Leesbril min of plus?

Een bril voor veraf of dichtbij?

 

Een bril op sterkte maakt je zicht beter, dat is niet zo moeilijk. Maar ga je nadenken over de sterkte, dan wordt het verhaal ingewikkelder. Want er bestaat min-sterkte en plus-sterkte.

Welke sterkte jouw ogen precies nodig heeft, hangt af van je zicht: of je bijziend of verziend bent. Bijziend betekent dat je dichtbij scherp ziet, maar veraf niet. Verziend betekent dat je veraf scherp ziet, maar dichtbij niet. Het woord ‘bij’ of ‘ver’ in deze namen van de oogafwijking, geeft dus niet aan wat je niét goed ziet – maar wat je wél goed ziet. En dat maakt het plus-of-min-verhaal soms verwarrend.

Dan blijft de vraag: heb je nou een leesbril plus of min nodig?

  • Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf: voor mensen met bijziendheid.
  • Een bril met plus-sterkte is een bril voor dichtbij: voor mensen met verziendheid.

Een leesbril voor mensen die verziend zijn, heeft dus altijd een plus-sterkte. De sterkte van zo’n leesbril begint vaak bij +1.00. Vervolgens gaat de sterkte in stapjes van een halve punt omhoog. Dus +1.50, +2.00, +2.50 tot +4.00. Hoger gaan leesbrillen eigenlijk niet. Want bij een sterkte van boven de +4.5 kan een kant-en-klare-leesbril de oogafwijking niet goed meer corrigeren.

Heb je een sterkte van hoger dan +4.00 nodig, dan adviseren we je om een oogmeting te laten doen bij een opticien.

Natuurlijk blijven de kwart sterktes ertussenin nog over, zoals +1.25 en +1.75. Deze kwart sterktes zijn in mindere mate verkrijgbaar, omdat een leesbril in vergelijking met een bril voor veraf een stuk voordeliger is. Nog altijd is het zo dat leesbrillen vaak een bril voor ‘erbij’ zijn. In tegenstelling tot een bril voor veraf draag je een bril voor dichtbij niet de hele dag, van ’s ochtends tot en met ’s avonds; een leesbril zet je alleen op wanneer je iets op korte afstand scherp wilt zien.

Tip 1: Filter jouw sterkte in onze shop, zodat je meteen de monturen ziet die te bestellen zijn.

In onze shop kan je een moderne leesbril kopen. Onze merken ontwikkelen fijne monturen voor heren die je met plezier opzet. Neem de leesbrillen van Frank and Lucie! Ze zijn stuk voor stuk gemaakt van acetaat en hebben een eigentijdse uitstraling. Ook fijn: alle Frank and Lucie-leesbrillen hebben een blauwlichtfilter. Een greep uit de andere merken leesbrillen die je bij Mijnleesbril.nl kan kopen: Polaroid, Ray-Ban, Vista Bonita, Elle, Readr. en Paul Smith.


Tip 2: Weet je niet welke sterkte leesbril je nodig hebt? Hiervoor hoef je niet meteen naar de opticien. Voor het ontdekken van je oogsterkte hebben we bij Mijnleesbril.nl een PDF ontwikkeld. Dit document print je uit, waarna je simpel de juiste sterkte ontdekt. Ga hiervoor naar: Welke sterkte heb ik?