Hoe maak je een leesbril schoon?

Een leesbril is een verlengstuk van je kleding. De bril gaat overal mee naartoe. Geen wonder dat hij snel vies wordt! Maar je bril schoonmaken, hoe doe je dat nou écht goed? Natuurlijk is er het brillendoekje, maar ook zijn er de meer rigoureuze methodes: een bril schoonmaken met dreft, alcohol of spiritus. Is dit eigenlijk wel een goed idee? Zorgen deze methodes echt voor glasheldere glazen – en belangrijker: beschadigen ze je leesbril niet? Een blog over het schoonmaken van je bril; hoe doe je dat écht goed?

En brillen wórden vies – altijd sneller dan je lief is. Je hoeft maar één keer per ongeluk de glazen aan te raken en je kijkt door een vettige vingerafdruk. En er zijn nog meer zaken die je bril vuil maken: gezichtscrèmes, make-up, wenkbrauwhaartjes, huidschilfertjes, zweet en natuurlijk moeder natuur (een regenbui, pollen in de lucht et cetera)…  

Even schoonmaken met je shirt, een tissue, of een zakdoek dan maar? Is verleidelijk, want je hebt het binnen handbereik en je bril is écht vies! Toch is het beter om ‘hulpmiddelen’ als deze te vermijden. Ze verschuiven het vuil alleen maar van de ene naar de andere kant, of veroorzaken op de lange termijn minuscule krasjes op de glazen.

Tussendoor je bril goed schoonmaken

Een to go-oplossing voor het schoonmaken van je bril is het microvezel brillendoekje. Dit doekje ontvang je gratis wanneer je bij Mijnleesbril.nl een leesbril koopt. Het poetst in een handomdraai vuil, vet en vocht weg en is dus een goede oplossing voor tussendoor. Om nog wat grondiger te werk te gaan kan je de handige spray van Mijnleesbril.nl gebruiken; de platte flacon past in elke tas.

Tip! Is het microvezel brillendoekje vies, was het dan uit op zestig graden. Doe het doekje in een wasnetje in de wasmachine, maar gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter maakt het doekje vettig.

Leesbril schoonmaken: hoe wel en hoe niet?

Met een brillenpoetsdoekje maak je de glazen dus tussendoor schoon, maar het montuur bereik je er niet mee. Denk aan de randjes van de glazen, waar het vuil zich ophoopt. En wat dacht je van de neusbrug en brillenpootjes? Niet verkeerd om de leesbril daarom van tijd tot tijd te onderwerpen aan een serieuze schoonmaakbeurt.

Je bril schoonmaken met alcohol? Of je bril schoonmaken met spiritus, waarin ook alcohol zit verwerkt. Is het een goed idee? Deze middelen maken glas vetvrij, en dat is dan ook meteen de ‘maar’ van deze methodes; het is namelijk geen goed idee om alcohol of spiritus te gebruiken op brillenglazen van kunststof. Zijn de glazen van jouw leesbril van glas, dan kun je wel een druppeltje alcohol of spiritus op een schone theedoek doen en een vetvlekje verwijderen. Maar ga hierbij altijd voorzichtig te werk en poets niet te veel; dit kan de glazen en het montuur beschadigen.

Ons advies? Vergeet rigoureuze methodes – grijp gewoon naar een simpel afwasmiddel en maak je bril schoon onder lauw stromend water. Je bril schoonmaken met Dreft is een simpele maar doeltreffende methode.

Hoe bril schoonmaken met Dreft of afwasmiddel?

  1. Pak de bril bij de neusbrug vast en houd hem onder de kraan. Gebruik stromend, lauwwarm water (nooit heet water, want dan kan het montuur vervormen!).
  2. Doe een beetje afwasmiddel (zonder citroen) op je vingers en wrijf het montuur en de glazen in.
  3. Spoel je handen en de bril af met veel lauwwarm water.
  4. Droog de bril met een schone theedoek of een schoon microvezel brillendoekje. Vergeet de scharnieren en randjes van de glazen niet.
  5. Geniet van een glanzende, glasheldere, vetvrije bril die er weer als nieuw uitziet!

Toch een nieuwe leesbril kopen?

Krijg je je leesbril niet meer écht goed schoon? Vertonen de brillenglazen misschien minuscule krasjes? Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe leesbril. Gelukkig hoef je hiervoor niet stad en land af te zoeken; je kan bij Mijnleesbril.nl jouw nieuwe leesbril kopen – online!

Als een kind in een snoepwinkel, dat gevoel willen wij je geven bij het kopen van een leesbril. Daarom vind je in onze shop een enorme collectie leesbrillen. Verschillende merken, monturen, materialen, kleuren en dessins – een leesbril kopen online is een feestje! Helemaal fijn is dat we jouw nieuwe leesbril, computerbril op sterkte of computerbril zonder sterkte gratis binnen Nederland verzenden. En is de bril toch niet zo perfect als je in gedachten had? Dan krijg je gewoon je geld terug. Dát is de perfecte service van Mijnleesbril.nl!

Nog een vraag over het schoonmaken van je leesbril? Laat het ons weten